Skip to main content

Woonkamers

 

BOSS-PAINTS-001210Het ruimtelijk effect wijzigen met kleuren

Door gebruik te maken van kleuren en patronen kan je het ruimtegevoel van je woonkamer sterk beïnvloeden. Of de kamer nu te groot, te klein, te smal of te lang is, met deze kleurentips maak je er vast een sfeervolle plek van:

Woonkamer groter doen lijken

Om een kleine woonkamer groot aan te laten voelen maak je best gebruik van lichte kleurtinten. Schilder het plafond en de muren in dezelfde kleur om een ruimer gevoel te krijgen of geef het plafond een kleur dat net nog iets lichter is. Horizontale kleuraccenten kunnen de boel opvrolijken en zorgen ervoor dat de woonkamer meer diepte krijgt. Ook met een repetitie van kleurrijke schilderijen, fotokaders en andere decoratie kan je meer diepte en sfeer brengen.

Woonkamer lager doen lijken

Bevindt je leefruimte zich in een oude fabriek of herenhuis, dan kan het wel eens gebeuren dat het er 's avonds vrij ongezellig aanvoelt door de hoge plafonds. Dit kan je verhelpen door het plafond in een donkere kleur te schilderen wat ervoor zorgt dat de kamer meteen een pak kleiner lijkt. Als je omlijstingen hebt schilder je deze best ook in hetzelfde kleur als het plafond. Je kan hoge wanden ook breken door horizontale kleurvlakken aan te brengen of door lambriseringen aan te brengen. Naast kleur kan je ook gebruikmaken van hanglampen en staande lampen om een intiemere sfeer te brengen in grote woonkamers.

Lage woonkamer hoger laten lijken

Als je het luxeprobleem van hoge plafonds niet hebt maar moet piekeren over een te lage ruimte dan kan je bovenstaande tips omkeren. Door het plafond een lichtere kleur te geven dan de wanden zal je ruimte hoger lijken. Gebruik bij voorkeur ingebouwde verlichting en koop enkele staande lampen die het plafond uitlichten. Deze kan je gerust op de grond plaatsen zodat de afstand tussen de verlichtingsarmatuur en het plafond nog groter is.

Accentwanden

Als je bepaalde wanden wil accentueren of de ruimte naar je toe wil trekken kan je gebruik maken van accentkleuren. Belangrijk hierbij is dat je durft experimenteren met kleuren en patronen. Ben je na enkele jaren beugekeken op je accentmuur dan kan je hem makkelijk weer overschilderen. Ook wanneer je graag eens in het nieuw zit is een accentwand een goed idee. Naast verf kan je ook creatief aan de slag gaan met oude materialen en kost je wand helemaal niets.

Tips voor een witte woonkamer

Wit is het meest gebruikte kleur in de living. Het is een neutrale kleur die er voor zorgt dat de woonkamer ruim oogt en nooit oubollig zal aanvoelen. Wit is ook een kleur dat goed past bij alle soorten meubilair ongeacht het materiaal. Witte wanden kunnen wel snel saai en onpersoonlijk overkomen. Daarom is het belangrijk persoonlijkheid te creëren door opvallende meubels of decoratie te plaatsen. Je kan ook een accentwand verven om de ruimte te breken. Naargelang de locatie en oppervlakte van die wand kan je leefruimte zo een totaal andere uitstraling geven.

Witte woonkamer

Witte kleuren kunnen snel vuil worden. Wanneer je verf gaat kopen kies je dan ook best voor afwasbare kwaliteitsverf.

Aardetinten in de woonkamer

Wanneer je gebruikmaakt van aardetinten zoals terracota, zand-kleuren, warme grijstinten en lindegroen creëer je een rustigevend Zuiders gevoel in de woonkamer. Antieke meubels en neutrale meubels gaan ook heel goed met aardetinten.

Pasteltinten in de woonkamer

Pasteltinten geven de woonkamer een elegante en zomerse sfeer. Je kunt kleuren gebruiken zoals zandkleurig beige, lindegroen en lichtgrijs. Pastelkleurige wanden trekken meestal weinig aandacht en gaan de focus leggen op het interieur van de kamer . Dit effect kan je versterken door ervoor te zorgen dat de meubels, woonaccessoires en stoffen sterk contrasteren ten opzichte van elkaar.

Felle kleuren in de woonkamer

Heldere kleuren hebben een grote invloed op je gemoedstoestand. Dit komt omdat we deze kleuren vaak associëren met leuke dingen: Geel doet denken aan de zon, blauw aan water en groen associëren we dan weer met mooie grasvelden. Wanneer je gebruikmaakt van deze kleuren reflecteert dit meestal dat je zelf een actieve persoon bent. Felle kleuren combineer je best met witte tinten zodat de woonkamer toch nog voldoende rust uitstraalt. Je plaatst ze best ook achter de zetel zodat je er niet de hele avond moet naar kijken.

Keurencombinaties voor de woonkamer

Voor een geslaagd geheel maak je best gebruik van kleurencombinaties die verkrijgbaar zijn in de meeste verfwinkels. Denk maar aan de kleurencombinaties van Levis (Colores Del Mundo) of de Boss Paints kleuren collectie. Je kan natuurlijk ook zelf aan de slag gaan en experimenteren met verschillende kleuren tot je een geslaagde kleurencombinatie vindt.