Skip to main content

Badkamers

Alle muurverven zijn in meer of mindere mate dampdoorlatend of poreus, ook wel “ademend” genoemd.  Sterk poreuze verven kunnen veel vocht opnemen en die nadien weer afstaan.  Het is echter een illusie te denken dat ademende verf zomaar alle vocht uit de ondergrond kan laten verdampen zonder zelf af te bladderen of schade te vertonen.

In de badkamer gaat het niet zozeer over het al dan niet ademen van verf, maar over de vochtbestendigheid.  Een badkamer is een vochtige omgeving met veel kans op condens en de gebruikte verf moet hier tegen bestand zijn.

Daarnaast moet de ondergrond waarop je schildert droog zijn op het moment van de schilderwerken (= minder dan 30% vocht op HPM vochtmeter). Als de ondergrond droog is, heb je geen ademende verf nodig die het vocht vanuit de ondergrond doorheen de verf kan laten verdampen.

Verder is het ook belangrijk dat je in de badkamer een goede verluchting voorziet. Hoe beter de verluchting, bij voorkeur in combinatie met voldoende temperatuur, hoe minder condens er zal neerslaan op de muren, en hoe minder kans op schimmelvorming.